Mantolama; değişen mevsim özelliklerine göre yapılarda ısı kaybı ve kazancının engellenmesi adına yapıların dış kısmına ısı yalıtım malzemelerinin uygulanması işlemidir. Yapılarda kullanılan bu sistem ısı izolasyonu adı ile de bilinir.

Isı yalıtımı son yıllarda hem yasal düzenlemeler hem de insan ihtiyaçları neticesinde bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Bu gerekliliği karşılamak adına yapı firmaları mantolama uygulamaları ile enerji verimliliği konusunda maksimum faydayı elde etmeyi amaçlamıştır. Siz de eviniz veya iş yerinizin dış cephesinde izolasyon uygulamaları ile pek çok avantaj elde edebilirsiniz. Peki, bu avantajlar nelerdir? Gelin hep birlikte bu avantajlara göz atalım!

Mantolama Uygulamalarının Avantajları

  • Binaların dış yüzeyine yapılan uygulama ile binanın dış etkilerden korunması sağlanırken bakım onarım konusunda ciddi bir tasarruf sağlanır.
  • Dışarıdan gelen etkilere karşı kat be kat korumalı bir hale gelen yapıda iç mekanın soğuktan ve sıcaktan etkilenmesi ciddi derecede minimum seviyeye indirilir.
  • Isı yalıtımının yanı sıra yağmur ve kar suyunun yapının içine sızması engellenir. Böylece iç mekanda nemlenme ve küflenme gibi problemlerle karşılaşılmaz.
  • Isı yalıtımı sayesinde dış mekan ile iç mekan arasındaki sıcaklık farkı korunurken enerji harcaması azaltılarak bütçenize olumlu katkı sağlanır.
  • Yakıt tüketiminin azaltılması sayesinde çevre de korunur ve gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya miras bırakılır.
  • Bu sistem sayesinde bina içinde yoğuşma olmaz iç mekanda daha sağlıklı bir yaşam alanı ortaya çıkar.

Mantolama Nerelere Uygulanır?

Isı yalıtımı konusunda yüksek performans elde etmek için yapılarınızın dış mekanlarında mantolama sistemlerini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bina dış mekanlarının yanı sıra çatı, kat arasındaki döşeme, depo ve garaj gibi bölümlerde de kullanılabilir. Mantolama, bir bütün olarak bina yüzeyinin tamamına yapılmalıdır. Kolon, kiriş, duvar, pencere ve kapı merkezleri, çıkmalar ısı yalıtım levhaları ile kaplanmalıdır. Mantolamadan istenen verimin alınması, uygulama yapılan alanda hiçbir boşluk bırakılmamasına bağlıdır. Doğru mantolama yapılarak binalarda korozyon oluşumu engellenir, binanın yaşı sabitlenir, binanın yaşlanması ve çürümesi engellenmiş olur. Mantolama ile binanın ömrü uzadığı gibi görsel açısından da daha estetik ve şık görünmesi sağlanmış olur.

Mantolama Türleri Nelerdir?

Mantolama; dış cephe mantolama, iç cephe mantolama, ortadan mantolama, çatı mantolama, döşeme mantolama gibi çeşitleri olan bir yapı uygulamasıdır. Binalarda en fazla yapılan uygulama dış cephe mantolamadır. Dış cephe mantolama, binanın fiziksel özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenen ısı yalıtım levhalarının yüzeye sabitlenmesi esasına dayanan bir işlemdir. Esasında iç cephe mantolama ile aynı şekilde yapılan bu uygulama daha avantajlıdır. İç cephe mantolama kullanıla alanda daralmaya neden olurken dış cephe mantolama kullanım alanında bir daralmaya neden olmaz.

Mantolama Aşamaları Nelerdir?

Mantolama, belirli bir sıra dahilinde yapılan bir dizi uygulamalar bütünüdür. Mantolama aşamaları olarak adlandırılan bu işlemler sırasıyla yapılmak zorundadır. Yüzey hazırlığı, subasman profillerinin konulması, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması, dübelleme, köşe profillerini uygulanması,  donatı filesi ve iki kat sıva uygulaması, astar ve son kat boya aşamalarından oluşan mantolama işlemi profesyonellik gerektiren bir uygulamadır. Bu nedenle uygulama için bu sektörde hizmet veren profesyonel firmalar tercih edilmelidir.

Mantolama Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Mantolama fiyatları, birim fiyatı üzerinden hesaplanır. Bina dış yüzeyi enine ve boyuna ölçülür ve metrekare olarak yüz ölçümü hesaplanır. Mantolama fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör de kullanılan ısı yalıtım levha türü ve miktarıdır. EPS, XPS, taş yünü, cam yünü ya da farklı bir ısı yalıtım levhası kullanılması, mantolama fiyatları üzerinde etkili olacaktır.  Bina yüzeyi ne kadar genişse kullanılan yalıtım malzemesi oranı da o denli yüksek olur. Kullanılan ısı yalıtım levhası, dübel, yapıştırma harcı, donatı filesi ve sıva, astar ve son kat boya kalitesi ve miktarı, mantolama fiyatına  etki edecektir.

Mantolama Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Uygulama yapılacak alanın büyüklüğü süre konusunda belirleyici olan temel faktördür. Bu nedenle kaç metrekarelik bir alanın mantolanacağını belirleyerek net bir süre tespit etmek mümkün olacaktır. Yine de uygulamanın 1 ila 4 hafta arasında değişebileceğini ifade etmek gerekir. Siz de yapılarınızın ısı yalıtımını sağlamak için Kale Yapı Yalıtım ile iletişime geçerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.