Yalıtımda en önemli unsurların başında gelen ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları hakkında bilgiler sunduğumuz bilgilendirme yazımızdır. Isı yalıtımı, günümüzde çok önemli bir tasarruf kaynağı olmanın yanı sıra, konforlu ısınma için faydalı bir uygulamadır. Dolayısıyla ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları da bu ölçekte önem arz etmektedir. Tabii ki aynı vasfa sahip olduğu iddia edilen çok farklı kalite sınıflarına ait ürünler vardır ve bu ürünlerin sınıflarına göre etkileri de farklı olmaktadır. Kale Yapı Yalıtım olarak biz, yüksek nitelikli malzemeler kullanıyor , ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları mukayesesinde fayda odaklı bir çalışmayı öngörüyoruz. Müşterilerimize de ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları mukayesesini doğru yapmaları yönünde bilgilendirici esaslar hakkında detaylı açıklamalar yapmayı uygun buluyoruz.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Isı yalıtımı, ısınan havanın herhangi bir şekilde dış ortam sıcaklığı ile temasını kesip, soğumasını engellemek biçiminde tarif edilebilir. Bunu sağlamak için ise çok çeşitli ürünler tercih edilebilecektir. Isı yalıtım malzemeleri ve fiyatları materyalin niteliği, niceliği ve elbette kalite sınıfına göre değişiklik gösterir. Başlıca ısı yalıtım malzemeleri,
- Gözenekli Isı Yalıtım Malzemeleri
- Partiküllü Isı yalıtım Malzemeleri
- Yansıtıcılar ve ısı kalkanları
- Mineral Yünler
Şeklinde sınıflandırılmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri ve fiyatları buradaki sınıflandırmaya bağlı olarak değişebildiği gibi, bir sınıf içerisinde yer alan ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları da değişkenlik gösterebilir.
Gözenekli Yalıtım Malzemeleri
Petekli yapıya sahip ürünlerdir. Genellikle endüstriyel maksatla ve yalıtım duvarlarında ara kat olarak değerlendirilirler. Çok küçük hava boşluklarını içeren peteklerin içerisinde mevcut enerjinin hapsolması prensibi ile işlev gösterir. Kağıt, polistren ve poliüretan bazlı olabilirler. Bu ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları hakkında detaylı bilgiye firmamızı arayarak ulaşabilirsiniz.
Partiküllü Isı Yalıtım Malzemeleri
Partikül, aynı zamanda tanecik anlamına da gelmektedir. Strafor olarak bildiğimiz köpük ürünler bu teknolojiye örnektir. Polietilen, Polistren ve poliüretan köpük türlerinin tamamı bu prensibe dayalıdır. Bu ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları ortalama seviyede olup, en çok tercih edilen ürünlerdir.
Yansıtıcılar ve Isı Kalkanları
Doğrudan gelen enerjinin emilmesi veya dışarıya ulaşmasından çok yansıtılması için kullanılır. Seramik ısıtıcılarda arka yüzeyde yer alan parlak yüzey buna örnektir. Evsel olarak pek kullanılamamakla birlikte endüstride ciddi bir kullanım alanı söz konusudur. Özel imalat ürünler olan bu ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları diğerlerine göre daha üst seviyededir.
Mineral Yünler
Yün, pamuklu dokular ve benzeri unsurların insanları ve hayvanları da koruyan bir etkisi söz konusudur. Tabii ki hayvansal veya bitkisel dokulu yünlerle yalıtım yapabilmemiz mümkün değildir. Kaldı ki, çok daha yüksek etki ortaya çıkaracak mineral yünler bunların yerine kullanımımıza sunulmuş durumdadır. Taş yünü ve Cam Yünü gibi ürünleri kapsayan mineral yün ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları ortalamanın biraz üzerinde olmakla birlikte, termal yalıtım faktörleri en yüksek olan materyal grubunda yer alırlar. Dolayısıyla bu ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları mukayese edildiğinde yüksek verimlilik sonucu elde edilmektedir.
Isı Yalıtım Malzemelerinin Kullanım Süresi
Normal koşullarda neredeyse hiçbir Isı Yalıtım Malzemesinin kullanım süresi, yapının kullanım süresinden daha kısa değildir. Hatta çok daha uzun süreli işlev sağlayabileceklerini söylemek mümkündür. Örneğin, polistren levhaların doğada yaklaşık 300 sene kalabilmesi söz konusu iken, taş yünü ve cam yününün binlerce yıllık yaşam süresi söz konusudur. Dolayısıyla darbelere maruz kalmayan ve doğru biçimde kaplanan ısı yalıtım malzemeleri sonsuz süre ile kullanılabilir demek yanlış olmayacaktır. Tabii ki sıva ve boyaların belli bir ömrü söz konusudur ve son kata bakım uygulanmaktadır. Kale Yapı Yalıtım olarak ısı yalıtım malzemeleri ve fiyatları konusunda sizlere en uygun şartları oluşturuyor, uygulamaları hassasiyetle tamamlıyoruz.
Mantolama Malzemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Mantolama malzemeleri hakkında ön bilgi edinmek, binanız için hangi malzemelerin daha iyi olacağı konusunda fikir verebilir. Kışın soğuk havadan, yazın ise sıcak havadan koruyan mantolama çalışmasından yüksek verim elde edebilmek buna bağlıdır diyebiliriz. Yazımızda da, mantolama çalışmasında kullanılan malzemeler hakkında önemli bilgiler vereceğiz.
En iyi malzeme XPS mi, EPS mi?
Mantolama denilince akla XPS ve EPS sistemleri gelir. Bunlar birbirinden çok farklı olmasa da, kullanılacakları yere göre ortaya değişik avantaj ve dezavantaj çıkar. Isı yalıtım oranları açısından aynı kalitede diyebileceğimiz XPS ve EPS, farklı nitelikler açısından değerlendirilse sundukları fayda daha iyi anlaşılabilir.
Isı iletkenliği
EPS sisteminde şişirici gaz tercihi pentandır. Bu gaz, çevreye herhangi bir zararı bulunmayan özellik taşır. EPS’de yoğunluk yükseldikçe, ısı iletkenliği azalır. Çevreye daha az zarar vermesi açısından EPS sistemleri daha çok tercih edilir. XPS Mantolama malzemeleri ise, ısı iletkenlik verimi kullanılacak gaz niteliğine göre farklılık arz eder. Genellikle kullanılan gaz türü ise CFC’dir. Bu gazın ozon tabakasına zarar vermesi nedeniyle AB’de kullanımı yasaktır.
Direnç
Mantolama malzemesi bakımından EPS sistemini, XPS’den ayıran önemli bir faktör de budur: Direnç XPS sistemlerinin buhar direncinin yüksek olması, dışarıdan mantolama çalışmasında tercih edilmemesine neden olur. EPS ise, ısı ve buhar direnci açısından dış cephe mantolama için stabil değerlere sahip olmakla daha uygundur.
Mantolama konusunda dikkat edilecek bazı hususlar
Elbette Mantolama malzeme seçimi oldukça önemlidir; ancak bundan önce dikkat edilmesi gerekli olan bazı hususlar daha var. İlk başta doğru bir malzemeye karar verebilmek için bina keşif çalışmasının yapılması gereklidir. Doğru bir şekilde yapılan keşif çalışması, başarılı malzeme seçimi ve uygulama sürecini beraberinde getirir.
Keşif sürecinden sonra detaylı bir fiyat listesi ve uygulama yapacak firma için yeterlilik aranmalıdır. Daha önce yalıtım konusunda tecrübe edinmemiş veya bu uygulamayla ilgili sertifikası bulunmayan şirketlere dikkat edilmelidir. Uygulama yapacak firma gerekli belgelere sahip olsa da, kullanacakları malzemeler açısından da kalite öncelikli hareket edip etmedikleri konusuna odaklanılmalıdır.
Son olarak şunu ifade edebiliriz: Mantolama malzeme seçimini etkileyen birkaç unsur bulunur. Bina yapısına göre malzeme seçimi ve elde edilmek istenen verimliliği sunacak standartta mantolama önemli iki kriter arasında yer alır. Fiyatları etkileyen hususlar arasında uygulanacak alanın büyüklüğü ön plandadır.