Yangın yalıtımı, yangın kapısı veya bölme gibi yangına dayanıklı bir bina bileşenine eşlik eden zaman okumasıdır. Zaman okuması, bileşenin üretilen ısıya ne kadar dayanabileceğine ve bina bölmelerini ihlal etmesini önleyebileceğine dair bir gösterge verir. “I” genellikle bileşendeki yalıtım özelliğini belirtir. Bu doğrultuda Kale Yapı Yalıtım müşterilerine en kaliteli ve profesyonel yalıtım hizmetlerini vermektedir. Siz de yangın yalıtımı hizmetinden faydalanarak yangından korunmak istiyorsanız Kale Yapı Yalıtım sizlere en iyi hizmeti sunuyor. Hizmetimiz ile ilgili detaylara geçmeden önce yangının ne olduğunu incelemekte fayda vardır.

Yangın Nedir? Yangın Derecesi Nedir?

Yangın, bir yakıt ve oksijen arasında ısı ve ışık salan çok hızlı kimyasal reaksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yanma oluştuğu için, oksijen, ısı ve yakıt kaynağı mevcut olması gerekir; bu ‘ ateş üçgeni’ olarak adlandırılır. Sınıf 1 Yangın Derecesi: Alev yayılma indeksi ve duman gelişme indeksidir; bu, bir alevin malzemeye verildiğinde ne kadar hızlı yayılacağı ve ne kadar duman ürettiği anlamına gelir. Bina denetçileri ve kod, yukarıda belirtilen numaraların Sınıf 1 derecesine ulaşmasını gerektirir. Duman oluşumu için 450 veya daha az ve alev yayılması için 25’ten az olması gerekir.

Sınıf 1 Yangın Derecesi en iyisi olsa da takip eden başka derecelendirmeler de vardır. Bu standart, evinize monte edilen herhangi bir yalıtım malzemesini ifade etmektedir. Bazı köpük izolasyonları doğası gereği gerekli işarette olduğundan, bazı durumlarda kendi başına bu standartları karşılar. Selüloz ve cam elyafı gibi geleneksel yalıtımlar, bu işarete ulaşmalarına yardımcı olan katkı maddelerine sahiptir.

Yangın Yalıtımı Önemi

Yangın yalıtımı (daha genel olarak ısıya dayanıklı ya da ateşe-dirençli veya izolasyon) bina ve yapılarda mutlaka bulunması gereken önemli bir izolasyondur. Pasif yangından korunma elemanları olarak, ısıya dayanıklılık sağlamak için etkinleştirilmeleri gerekmez ve bu nedenle alevin binalar içindeki ve binalar arasındaki alanlar ve bileşenler arasında yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Alevin yayılmasını yavaşlatarak, bu tür malzemeler yapıyı ve mülkü koruyabilir ve insanların bu zaman içerisinde yangından kaçmasına izin verebilir.

Tipik bir örnek, yanmaz olabilen taş yünü yalıtımıdır. Yangına dayanıklılık sağlayabilecek diğer yalıtım türleri arasında mineral yün, fiberglas ve selüloz bazlı yün yalıtımı bulunur. Koyun yünü sürdürülebilir bir yalıtım Çözümü olarak kabul edilir, ancak önce daha yangına dayanıklı hale getirmek için işlenmelidir. Bu ürünlerden bazıları battaniyelerde (rulo halinde temin edilir) ve/veya Sert plakalarda mevcuttur.

Yangın Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yangını yalıtımı yapıların tasarımı aşamasında gerçekleştirilmektedir. Yapının içerisinde yer alan yanıcı malzemelerin çeşitli özellikleri ve miktarlarına göre önlemler belirlenmektedir. Bina içerisine bulunabilecek olan insan sayısı ve yapıların kullanım amaçları göz önünde bulundurularak bir değerlendirme gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen bu risk değerlendirmesi sonucunda yapıların duvarlarının döşemelerinin ve tavanının ısıya karşı dayanma süreleri belirlenir. Bu kapsamda öncelikle yapıların tasarımı gerçekleştirilirken bölümlere ayrılması son derece önemlidir. Bu sayede yangınların zararlı etkileri en aza indirilebilir ve kaçış bölgelerinin meydana getirilmesi sağlanır. Oluşturulmuş olan bölümlerin duvarlarına ve tavanına dumanın ulaşması engellenmiş olur. Söz konusu bölümlerde pencerelerin ve kapıların belirli ısı dayanıklılıkları yalıtımın güçlendirilmesini sağlar. Yapıların taşıyıcı kısımlarında yalıtımın gerçekleştirilmesi binanın yangının başlamasından söndürme aşamasına kadar ki sürede yıkılmasını önlemektedir.

Siz de yangın yalıtımı konusunda destek almak istiyorsanız Kale Yapı Yalıtım’ı tercih edebilirsiniz.