Boyalar, bir yapının en önemli yapıtaşlarından biridir. Estetik, güvenlik, sağlık ve konfor gibi konuların ortak noktasında yer alan boyalar, yapılarda hem iç mekan hem de dış mekanlar için olmazsa olmaz yapı unsurlarından biridir. Özellikle dış cephe boyaları, gerek renk, kalite ve içerik gerekse fiyat açısından oldukça geniş bir yelpazeye ayrılmıştır. Her boya türünün kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yine aynı şekilde, her boyanın kalitesi, ömrü ve fiyatı da birbirinden farklıdır. Dış cephe boya fiyatları ile ilgili bilgilere geçmeden önce dış cephe boyası ifadesinden ne anlamamız gerektiği ve dış cephe boya seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğinden kısaca bahsedelim.

Dış Cephe Boyası Nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere konut, iş yeri, ofis, hastane, okul vb gibi farklı kullanım amacı bulunan yapıların dış cephesine yapılan boya türüne dış cephe boyası diyoruz. Piyasada çok farklı boya türleri bulunsa da en fazla bilinen en sık uygulanan dış cephe boyaları akrilik, silikonlu, grenli ve elastik dış cephe boyalarıdır. Her boya türünün kendine özgü avantajları vardır. Örneğin, akrilik boyalar güneş ışınlarının, yağış ve nemin yüksek olduğu yerlere inşa edilen yapıların dış yüzeyini uzun süre koruyabilmektedir. Uygulaması kolay, koruyucu ve dekoratif bir boya türüdür. Silikonlu boyalar da tıpkı akrilik boyalar gibi çeşitli avantajlara sahiptir ve özellikle de içerdiği silikon sayesinde yüzeye nefes aldırması, oldukça sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmasını sağlar.

Grenli dış cep boyalarının en bilinen özelliği kendi kendini yıkama özelliği olmasıdır. Böylelikle, yağmur sularından en az oranda etkilenir ve yapının zarar görmesini engeller. Grenli dış cephe boyaları da yüzeyin nefes almasını sağlar ve yüzeyde toz birikmesini önler. Bir diğer popüler dış cep boyası türü de elastik boyalardır. Akrilik esaslı olan bu boya türünün en önemli özelliği kılcal çatlaklara karşı dayanıklı olmasıdır.

dış cephe boya fiyatları

Dış Cephe Boya Özellikleri

Dış cephe boya, tamamen dış ortamla alakalı olduğu için bazı özelliklere sahip olması gerekir. İç ya da dış mekanda kullanılan boyaların hepsi bağlayıcı, pigment, kimyasal katkı maddeleri ve çözücülerden oluşur. Dış cephe boya, içermiş olduğu pigmentler sayesinde örtücülük, dayanıklılık, renk ve parlaklık özelliklerini kazanır. Bu pigmentler boyada bulunan bağlayıcı unsurlar sayesinde bir arada bulunur. Bağlayıcılık özelliği zayıf olan dış cephe boya ürünleri ne yazık ki yeteri kadar örtücü, dayanıklı ve parlak renklere sahip olmaz. Bağlayıcılar aynı zamanda boyanın yüzeye tam tutunmasını, sertleşmesini, dış etkenlere karşı boyanın daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Dış cephe boya ürünlerinin yüzeye kolay uygulanmasını sağlayan unsur ise içermiş olduğu kimyasallardır. Akışkanlık özelliği kazandıran bu kimyasal katkı maddeleri ile boya akışkan bir kıvam kazanır ve yüzeye kolayca uygulanır. Boyada bulunan çözücüler ise boyanın inceltilmesine katkı sağlar. Bütün bu özelliklere sahip olmayan dış cephe boya ürünleri kullanılabilir ancak beklenen performansı göstermez.

Dış Cephe Boyası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dış cephe boyası kategorisi oldukça geniştir ve birçok insan boya seçimi yaparken ilk olarak dış cephe boya fiyatları ‘na bakmaktadır. Daha ekonomik olan boyaları seçmek isteyen kullanıcılar, daha sonra bunun yanlış bir karar olduğunu anlamaktadır. Çünkü dış cephe boya fiyatları kadar boyanın özellikleri, kullanılacağı dış ortam şartlarına ve yapının diğer özelliklerine göre seçilmesi de oldukça önemlidir. Örneğin, deniz kenarındaki bir yapı ile şehir içindeki bir yapıya aynı tür dış cephe boyası seçmek yanlış olacaktır. Bunun yanı sıra, dış cephe boyası seçerken onun nasıl uygulanacağı, uygulamadan önce yapılacak hazırlıklar ve boya işlemi sırasında kullanılacak ekipmanların da doğru seçimi son derece önemlidir. Bu noktada, kullanıcıların dış cephe boya konusunda uzmanlık sahibi bir firmadan destek alması tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde, hem zaman hem de parasal anlamda ciddi kayıplar söz konusu olabilmektedir.

Dış Cephe Boya Uygulaması Öncesi Yüzey Nasıl Hazırlanır?

İyi bir dış cephe boya uygulaması için boya seçimi kadar boyanın yüzeye uygulanışını da dikkat etmek gerekir. Dış cephe boya, yüzey hazırlığı yapılmadan uygulanmamalıdır. Yüzey hazırlığı için öncelikle kabarma, dökülme, çatlak gibi yüzey kusurları tespit edilmeli ve bu kusurlar uygun şekilde tamir edilmelidir. Yüzey kusurları tamir edilmediğinde dış cephe boya, kısa bir süre içinde yeniden çatlar ve dökülür.

Tamir işleminden sonra yüzeyde bulunan toz ve kirler temizlenmeli ve boya öncesi yüzeyin kuruması sağlanmalıdır. Dış cephe boya uygulamasından önce yüzey kusurlarını kapatmak için astar kullanılmalıdır. Astar, boyanın yüzeye tam anlamı ile tutunmasını ve daha mükemmel bir sonuç elde edilmesini sağlar. Astar uygulamasında boya ile astar renginin uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse dış cephe boyası ile birlikte kullanılması tavsiye edilen astarlar tercih edilmelidir. Dış cephe boya uygulaması çok soğuk ya da çok sıcak havalarda yapılmamalıdır. Uygulama için en hava sıcaklığının +5 ile +30 derece arasında olması beklenmelidir.

Dış Cephe Boyası Fiyat Aralığı

Dış cephe fiyatları ile ilgili en temel prensip, boya seçiminde ilk önceliğin fiyat olmamasıdır. Çünkü yapının iç de dış özellikleri konumu ve boya yapılacak alanın büyüklüğü de dış cephe fiyatları ‘na doğrudan etki etmektedir. Bunun yanı sıra farklı markaların dış cephe fiyatları ‘da birbirinden farkı olmaktadır. Bu noktada kullanıcıların her zaman bu alanda marka haline gelmiş markaların ürünlerini kullanması tavsiye edilmektedir. Dış cephe boya fiyatları ‘na şu örnekleri verebiliriz:

  • Dış Cephe Saf akrilik 2,5 LT boya: 139,90 TL
  • Silikonlu dış cephe boyası 15 LT: 299,90 TL
  • Silikonlu Su Bazlı Dış Cephe Boya 2,5 LT: 119,90