Mantolama en basit tanımı ile, dışarıda bulunan ısıyı içeriye sokmadan, içeride bulunan ısının muhafaza edilerek korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapı kaplamasıdır. Mantolama, kışın içeride bulunan sıcak havanın dışarı çıkması anlamına gelmiyor. Özellikle yaz aylarında, serin olan yapıların serinliğini koruması ve dışarıdaki sıcak havanın içeriye dahil olmasını engellemektir. En yaygın ısı yalıtım sistemi olarak kullanılan mantolama, birçok avantajı beraberinde getiriyor. Bu avantajlardan en önemli olanı, yapı içerisindeki sıcaklık ve soğukluk ayarlaması yapıldığı için, enerji tasarrufunun büyük ölçüde sağlanabilmesidir. Bina cephelerindeki nem oranının da azalması ile, binaların ömrünün de uzatılması sağlanıyor. Mantolama birçok farklı çeşide sahiptir. Bu çeşitlerin her birinin kullanım alanları ile kullanım amaçları farklıdır.

Mantolama Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın olarak kullanılan mantolama çeşitleri; dış ceple mantolama, iç ceple mantolama, ortadan mantolama, döşemelerde mantolama, çatılarda mantolama olarak bilinir. Isı yalıtım malzemelerine göre de; EPS mantolama, karbonlu EPS mantolama, XPS mantolama, taşyünü mantolama, yalı baskı mantolama ve fugalı mantolama olarak sıralanabilir.
Mantolama çeşitleri yüksek , düşük katlı olarak da çeşitlilik gösterebilir.Zira villa tarzı yapılarda XPS veya EPS Mantolama malzemesi kullanılması gerekirken, yüksek katlı yapılarda Taşyünü mantolama malzemesi kullanması gerekmektedir.Mantolama malzemeleri ayrıca uygulandığı bölge veya cepheye görede farklılık gösterebilir.Örneğin ; ısıya maruz kalan , gürültülü alan gibi yerlerde taşyünü tercih edilirken, cepheye herhangi bir ısı etkısı olmayan ve gürültü etkısı yasamayan bölgelerde eps mantolama malzemesi kullanılabilir.

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama; binaların en fazla ısı kaybı yaşadığı yer olan dış yüzeylerinin uluslararası standartları taşıyan yalıtım malzemeleri ile kaplanması işlemidir. Bu işlem, adeta binaya manto giydirmek gibidir. Binanın tüm yüzeyleri, köşeleri, pencere ve kapı kenarları ısı yalıtım levhaları ile kaplanarak ısı kayıpları ve/veya ısı kazançları önlenmiş olur. Mantolama esnasında binanın fiziki özellikleri dikkate alınarak uygun yalıtım levhası kullanılması son derece önemlidir. Bu aşamada ön keşif hizmeti sunan bir firma ile çalışmak önem arz eder. Zira, ön keşif yapılması binanın ısı yalıtım ihtiyacının karşılanması için hangi malzemenin kullanılması gerektiğinin tespiti için yapılır. EPS, taş yünü, XPS, cam yünü veya diğer yalıtım malzemelerinden uygun olan tespit edilerek mantolama uygulaması ön keşif ekibinin önerileri çerçevesinde başlatılır.
Mantolama çeşitleri arasında kamuoyu nezdinde en bilinen tür dış cephe mantolamadır. Son yıllarda Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında özellikle eski binalarda yaygın olarak yapılan bir uygulama olup yazın ısı kazançlarını kışın ise ısı kayıplarını önlemektedir. Enerjinin akıllı kullanılması, sürdürülebilir bir gelecek ve çevre için binaların ısı yalıtımı amacıyla mantolama yaptırması zorunlu bir ihtiyaçtır.

İç Cephe Mantolama

İç cephe mantolama mantık olarak dış cephe mantolama ile aynıdır. Isı yalıtımı amacıyla duvar iç yüzeylerinin ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması esasına dayanan bir uygulamadır. Dış cephe mantolama kadar yaygın olmasa da yaygınlaşmaya başlayan bir işlem olup ısı kayıplarını ve kazançlarını önlemek açısından son derece önemlidir. Kişisel olarak yapılabileceği gibi binaların inşası sırasında da yapılabilen bir yalıtım türüdür. Uygulama aşaması dış cephe mantolama ile benzerdir. Sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için tercih edilen bir uygulama olup iç yüzeylerde oluşan nemi, küfü, yosunlaşmayı da önlüyor olması iç cephe mantolamayı, daha kaliteli yaşam alanları yaratmak açısından tercih edilen bir uygulama haline getirmiştir.

Mantolama Firması Nasıl Olmalı?

Mantolama firması her şeyden önce bu sektörde profesyonel olarak hizmet veriyor olmalıdır. Profesyonellik ve uzmanlık mantolamadan beklenen verimin alınması açısından önemlidir. Mantolama firması yapmış olduğu iş için uygun garanti süresini veriyor olmalı, yapmış olduğu her işin altına imzasını atacak kadar hizmetlerine güveniyor olmalıdır. Bu nedenle firma seçiminde profesyonelliği ön planda tutmak gerekir. Kale Yapı Yalıtım olarak mantolama uygulamalarımız için 10 yıl garanti süresi vererek yapmış olduğumuz işe ne kadar güvendiğimiz ortaya koyuyoruz. Bizi tercih ederek hem paranızı ziyan etmemiş hem de daha kaliteli yaşam alanlarına sahip olursunuz.