Kış aylarında soğuktan korunmak, yaz aylarında ise sıcağın etkisini azaltmak için kullanılan cihazlar ve yakıtlar için ödenen ücretler, aile ve iş yerlerinin bütçe giderlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu masrafları azaltmak için ısı yalıtımı yapmak en büyük tasarruflardan biri haline geldi. Yapılacak yalıtımdan maksimum verimi alabilmek için binada kullanılacak, ısı yalıtım malzemeleri çeşitleri ve özellikleri iyice araştırılarak karar verilmelidir. Uygun olmayan cins ve özellikteki malzemeler, tasarruf yerine ilave gider haline gelebilir. Isı yalıtımı yapılarak, % 60’lara yakın tasarruf sağlanabilmektedir.

Isı Yalıtımında Kullanılan Malzeme Çeşitleri

Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin çoğu ülkemizde üretilirken, bazı malzemeler de yurt dışından ithal ediliyor. Taneli, lifli, hücreli ve reflektif yapılara sahip ve son grup yalıtım malzemesi olarak iç yapı özellikleri bulunan malzemeler, kullanılacak mekanın ve hava şartlarının özelliklerine uygun olarak seçilir. Isı yalıtımı yatırmadan önce sözleşmede, kullanılacak ısı yalıtım malzemeleri çeşitleri ve özellikleri mutlaka detaylı olarak belirtilmelidir.

Bina yalıtımlarında kullanılan ve ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri; camın lif haline getirilerek elde edilen cam yünü ( bakalitli ve bakalitsiz çeşitleriyle), bazalt ve kireç taşından elde edilen taş yünü ( yüksek ve düşük yoğunluklu ), genleştirilmiş polistren ( EPS ) ve extrüde polistren ( XPS ) ısı yalıtım levhaları, havayla birleşince köpürüp sertleşen poliüretan köpük, sert fakat kırılgan yapısıyla fenol köpüğü, çok sert basınca dayanıklı cam köpüğü, polietilen köpük, mantar levhalar, ahşap yünlü levhalar, genleştirilmiş perlit ve mantar olarak sayılabilir.

Yurt dışından ithal edilen başlıca ısı yalıtım malzemeleri ise; seramik yünü, melamin köpüğü, poli izosiyonat köpük, PVC köpük, vermikulit, elastomerik kauçuk köpüğü, knauf vidipan ve aqua panel meşli çimento bazlı yalıtım malzemeleridir.

Isı Yalıtımında Kullanılan Malzemelerin Özellikleri

Isı yalıtım malzemelerinin özelliklerini genel ve beklenen özellikler olarak sıralayabiliriz. Bu özellikler; ısı iletim katsayılarının küçük, hafif ve kokusuz olmalı, su ve nem emme özelliği bulunmalı, bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına uygun olmamalı, kolay çürümemeli, özelliğini korumalı, yanıcı olmamalı, insan sağlığına zarar vermemeli, yeniden kullanılabilmeli, korumasız ortamda kullanılabileceğinden fiziksel hasarlara dayanmalı, uzun ömürlü ve ekonomik olmalıdır.